Tuz Gölü
Kayıt Tarihi : 24 Nisan 2021 | Son Güncelleme : 16 Eylül 2024

Tuz Gölü

En büyük ikinci göl olan Tuz Gölü, Ankara, Konya ve Aksaray sınırlarının birleştiği noktada konumlanıyor. Ülkemizin tuz ihtiyacının %60’ından fazlasını karşılayan göl Afrika ve Suriye ayrımındaki en alt noktada bulunan Lut Gölü’nden sonra dünyanın en tuzlu ikinci gölüdür. Çevresi platolar ile sarılmış olup tektonik çukurluğun en derin bölgesindedir. Gölün rengi zaman zaman hafif kızıla çalar bunun sebebi ise içerisinde yaşayan alglardır.

Gölün meydana gelmesinde etrafındaki kayaçların rolü oldukça fazladır. Yağışların da etkilemesi ile su oranı yükselen göl yaz dönemlerde kuruyarak tuz oranı artmaktadır. Önemli özelliklerinden bir tanesi de farklı türden kuşlara ev sahipliği yapması olan gölde; flamingo, yaban kazları, kılıçgaga, turna, martı ve kocagöze rastlayabilirsiniz. Göle su aktaran büyük bir akarsu olmasa da birden faza küçük çay bulunuyor. Fakat çayların çoğu da yaz aylarında kuruyor. Büyük rağbet gören göle gelen ziyaretçiler tuzların üzerinde yürüyebilir, muhteşem fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

Tuz Gölü hakkında anlatılan bir efsaneye göre; burada eskiden yaşlı ve cimri bir kadına ait üzüm bağı varmış. Günlerden bir gün bağın önünden geçen derviş susamış ve kadından bir salkım üzüm ister. Ancak kadın üzüm vermez. Bunun üzerine derviş “Tuzla buz olasın” diye beddua eder ve bağ tuza dönüşür.